Den britiske musikindustri steg til nye højder i 2023 og bidrog med rekordstore 7,6 milliarder pund til landets økonomi. Dette tal markerer en stigning på 13 procent i forhold til 2022 og signalerer et bemærkelsesværdigt opsving efter pandemien. Ifølge UK Musics rapport “This is Music 2024” oplevede Storbritannien generelle højder i løbet af det foregående år.
Vækst i den britiske musikindustri
Især live-optrædener spillede en afgørende rolle i at drive denne vækst. Beyoncés, Elton Johns, Coldplays og Ed Sheerans store turnéer tiltrak millioner af fans, hvilket øgede billetsalget og det lokale forbrug. Derudover gav disse begivenheder også næring til væksten i hotel- og rejsesektoren og tiltrak indenlandske og internationale besøgende. Desuden bragte musikturismen 14,4 millioner turister til Storbritannien, hvilket skabte betydelige indtægter for den britiske musikindustri. Tom Kiehl, UK Music Chief Executive, sagde, at dataene var et bevis på, at “musikindustrien er ideelt placeret til at sætte turbo på den nye britiske regerings mission om at sikre den højeste vedvarende vækst i G7.” Eksporten gav også et andet stort løft til den britiske musikindustri. Indtægterne fra musikeksporten nåede op på rekordhøje 4,6 milliarder pund, en stigning på 15 procent fra 2022. Britiske kunstnere dominerede de internationale hitlister med globale turnéer og ophold, der yderligere styrkede deres indflydelse i udlandet. Desuden fortsatte britiske kunstneres popularitet med at fremvise Storbritanniens globale kreative appel. Væksten i branchen gav sig også udslag i jobskabelse. Beskæftigelsen i sektoren nåede op på 216.000 fuldtidsstillinger, hvilket er en stigning på 3 procent i forhold til året før. Jobbene dækkede forskellige områder, fra event management til produktion, hvilket viser Storbritanniens store økonomiske indflydelse.
Græsrøddernes indflydelse på musikken
Men midt i disse succeser oplevede musiksektoren stadig udfordringer. For eksempel lukkede 125 af græsrodsmusikstederne deres døre alene i 2023. Yderligere 350 græsrodsmusiksteder står også over for risikoen for at lukke ned. De stigende driftsomkostninger og ændringer i publikums adfærd sætter mange af disse mindre spillesteder i fare. Derfor har industriledere udtrykt bekymring over den langsigtede bæredygtighed af den britiske musikindustris vækst. Desuden er omkring 192 musikfestivaler forsvundet siden 2019, mens arrangørerne har udskudt 60 musikfestivaler. Det fremgår af oplysninger fra Association of Independent Festivals.
Den britiske musikindustris planer
Som svar har regeringen og interessenter i den britiske musikindustri annonceret planer for at løse disse udfordringer. De har til formål at beskytte lokale spillesteder og sikre en fair fordeling af indtægterne mellem kunstnere, spillesteder og pladeselskaber. Initiativer til at fremme samarbejdet mellem den offentlige og den private sektor kan også bidrage til at mindske risici og styrke branchens fundament. Britiske kunstnere står for mindre end 10 procent af verdens lydstreams. I mellemtiden stod de for omkring 17 procent af det globale musikforbrug i 2015, ifølge British Phonographic Industry (BPI). I løbet af de sidste to år har Brexit påvirket 87 procent af de britisk baserede kunstnere, som har oplevet et fald i indtjeningen. Det var en stigning på 82 procent i forhold til deres indtjening i 2022. Når vi ser fremad, viser den britiske musikindustri ingen tegn på opbremsning. Fortsat global succes og innovative strategier positionerer den som en hjørnesten i økonomien. Den britiske ETA vil også spille en rolle i at forenkle rejsen for kvalificerede internationale besøgende. Ikke desto mindre vil det være afgørende at løse strukturelle problemer, såsom lukning af spillesteder og ulige indtægter, for at opretholde dette momentum.
Foto af Samuel Regan-Asante på Unsplash