London følger måske snart andre europæiske byer, som overvejer at indføre en turistskat. Borgmester Sadiq Khan har udtrykt sin stærke støtte til ideen, som han mener vil forandre de besøgendes oplevelse.
Khan støtter Londons ‘turistskat’
Borgmester Khan mener, at en turistafgift kan generere tiltrængte midler til byen. Han pegede for eksempel på byer som Paris og Berlin, hvor der allerede findes lignende turistskatter. Disse byer opkræver små gebyrer på hotelophold for at støtte den lokale infrastruktur. Derfor mener Khan, at London bør gøre det samme.
Khan understregede, at turister generelt accepterer disse gebyrer, når de rejser i udlandet. Derfor mener han, at London vil forblive konkurrencedygtig på trods af de ekstra omkostninger. Desuden bemærkede han, at midlerne direkte ville støtte offentlige tjenester og kulturelle projekter.
Her er, hvad det kan betyde
En foreslået turistskat på fem procent på hotel- og Airbnb-overnatninger vil kunne indbringe omkring 285 millioner euro om året. Myndighederne har specifikt baseret dette tal på det nuværende antal besøgende og de gennemsnitlige overnatningspriser. Indtægterne vil kunne bruges til alt fra opgradering af transportmidler til gaderengøring.
Desuden kan det være med til at fremme mindre kendte attraktioner og lette presset på overfyldte hotspots. På den måde kan det forbedre den samlede besøgsoplevelse og samtidig hjælpe London-borgerne.
Turistskat på tværs af Europa
Mange byer i Europa opkræver allerede ekstra betaling fra turister. For eksempel opkræver Paris et gebyr pr. nat baseret på hotellernes stjerneklassifikation. I mellemtiden bruger Berlin sine turistskatteindtægter til at støtte kulturelle begivenheder og kulturarvssteder. Barcelona bruger ligeledes midler til turismeforvaltning og bæredygtighed.
Som sådan ville Londons træk ikke være usædvanligt. I stedet vil det bringe hovedstaden på linje med internationale normer. Regeringen skal dog stadig beslutte sig for detaljerne i implementeringen.
Industriens modstand og bekymringer
Det er ikke alle, der støtter ideen. For eksempel frygter hotelejere og ledere i rejsebranchen, at det kan skade Londons globale tiltrækningskraft. Desuden hævder de, at besøgende allerede står over for høje omkostninger i byen. Derfor kan en ny turistskat afskrække korte ophold eller budgetrejsende.
Andre hævder dog, at de fleste turister vil betale uden at klage. Når alt kommer til alt, vil et par ekstra pund pr. nat ikke sprænge de fleste rejsebudgetter. Alligevel ønsker stemmer fra branchen flere høringer, før politikken ændres.
Juridiske barrierer på vej
I øjeblikket har London ikke beføjelser til selv at indføre en turistskat. Især skal den britiske regering give tilladelse til enhver ny afgift. På trods af dette er lignende politikker allerede i gang andre steder. Wales og Skotland er f.eks. i gang med at udvikle deres egne versioner af skatten.
Derfor mener tilhængerne, at det kun er et spørgsmål om tid, før London indfører en turistskat. Hvis det lykkes for andre britiske regioner, vil London sandsynligvis følge hurtigt efter.
Balance mellem turisme og lokale behov
Debatten belyser et større spørgsmål: hvordan man håndterer den blomstrende turisme uden at belaste byens ressourcer. Tilsvarende kunne en turistskat være en fair løsning. Når alt kommer til alt, nyder de besøgende godt af byens tjenester, men bidrager ikke økonomisk.
Konklusionen er, at den foreslåede skat har til formål at skabe en mere bæredygtig model for turisme. Hvis det bliver vedtaget, kan det hjælpe London med at vokse uden at miste sin charme.