En Facebook-gruppe, “France Visa Free”, opfordrer i stigende grad EU til at revurdere sin 90/180-dages-regel. I øjeblikket giver reglen kun britiske statsborgere mulighed for at opholde sig i EU i en begrænset periode, hvilket påvirker virksomheder og ejendomsejere. Derfor laver gruppen lobbyarbejde for at få britiske parlamentsmedlemmer til at presse på for længere ophold.
Hvad er 90/180-dages-reglen?
EU’s 90/180-dages regel begrænser ikke-EU-borgere til maksimalt 90 dage i Schengen-zonen hver 180. dag. Derfor står britiske borgere, der nu er klassificeret som tredjelandsstatsborgere efter Brexit, over for betydelige rejsebegrænsninger.
Før Brexit havde britiske rejsende fri bevægelighed i hele Europa. Men de nuværende restriktioner skaber problemer for ejere af fritidshuse, hyppige besøgende og mobile forretningsfolk. Som følge heraf kæmper mange briter med at administrere deres ejendomme, besøge familie eller drive forretning uden problemer.
Ændring af 90/180-dages-reglen
France Visa Free-gruppen, der ledes af Steven Jolly, står i spidsen for bestræbelserne på at revidere reglen. For nylig opfordrede gruppen britiske parlamentsmedlemmer til at presse på for en gensidig seks måneders visumfritagelse. Det skyldes, at besøgende med britisk visumfritagelse, f.eks. indehavere af EU-pas, kan opholde sig i Storbritannien i seks måneder.
Kampagnerne hævder, at en forlængelse af 90/180-dages reglen vil gavne både britiske besøgende og de europæiske økonomier. Kampagnen vinder indpas blandt branchens ledere.
Storbritanniens Road Haulage Association (RHA) advarer om, at reglen vil få alvorlige konsekvenser for britiske lastbilchauffører, når EU’s Entry/Exit System (EES) lanceres. Desuden frygter virksomheder, der er afhængige af britiske sæsonarbejdere, at miste erfarne medarbejdere.
Fordele ved at lempe på reglen
Eksperter er enige om, at et fleksibelt visumsystem ville løse mange af disse problemer med 90/180-dages reglen. Uden ændringer vil britiske statsborgere og europæiske virksomheder fortsat stå over for logistiske hovedbrud.
En forlængelse af grænsen på 90 dages ophold ville give flere fordele. Ejendomsejere i Storbritannien kunne bedre administrere deres hjem, mens virksomheder kunne opretholde grænseoverskridende aktiviteter mere effektivt.
Desuden vil europæiske regioner, der er afhængige af britisk turisme, opleve et øget forbrug. Et mere retfærdigt system vil også styrke forholdet mellem Storbritannien og EU og mindske gnidningerne efter Brexit.
Selv om 90/180-dages-reglen ikke vil blive ændret fra den ene dag til den anden, er der ved at opstå et momentum. Fortalerne insisterer på, at både Storbritannien og EU vil få gavn af en mere fleksibel rejseordning.
Politisk reaktion
Britiske politikere er begyndt at lægge mærke til kampagnen for 90/180-dages reglen. Det konservative parlamentsmedlem Mark Pritchard spurgte for nylig regeringen, om den ville forhandle en seks måneders visumordning med EU.
Som svar anerkendte minister Nick Thomas-Symonds bekymringerne og bekræftede, at der pågår diskussioner om at forbedre britiske statsborgeres rejserettigheder. EU står dog fast på at håndhæve den nuværende regel.
Voksende bevægelse
På trods af disse tilbageslag er France Visa Free-gruppen stadig fortrøstningsfuld. De planlægger at optrappe lobbyindsatsen, samarbejde med europæiske lovgivere og samle offentlig støtte.
Desuden får gruppens kampagne stor opmærksomhed. Med politisk opbakning og støtte fra industrien er bevægelsen ved at få momentum.
Indtil videre må britiske statsborgere navigere efter den restriktive 90/180-dages regel. Men det voksende pres kan i sidste ende få EU til at genoverveje sin holdning. Indtil da fortsætter aktivisterne med at kæmpe for en mere retfærdig og praktisk løsning.
Foto af Global Residence Index på Unsplash